четвъртък, 16 юни 2016 г.

Джойс Каръл Оутс - 16.06.1938 г.






“Не си представяйте идеалния читател. Може и да съществува, но да чете нещо друго.”

“Бъдете собственият си редактор и критик. Благоразположен, но безмилостен.”

“Освен ако не пишете нещо твърде пост-модернистично, не пренебрегвайте възможностите на обикновения език, на обикновените вместо засуканите думи.”

“Не забравяйте Оскар Уайлд: “Малко искреност е опасна. Много искреност е фатална.”

“Насилвала съм се да пиша в моменти, когато съм била в крайно изтощение, когато съм чувствала душата си тънка, като карта за игра и някак си самото писане е променяло всичко.”

“Преди да започнете да пишете роман, трябва да имате серия идеи, които да се наслагват. Една-единствена не е достатъчна.”

“Мисля, че цялото изкуство произлиза от конфликта. Когато пиша, винаги търся драматичния момент в дадено събитие, кръстопътя, пред който застават хората и решават да поемат в една, а не в друга посока.”

“Ако сте писател, се затваряте зад стена от тишина и независимо какво правите - дали карате кола, миете чиниите или се разхождате – можете да продължите да пишете, защото имате това ваше си пространство.”

“Когато завърша един роман го оставям на страна и започвам да пиша разкази или нов роман. След като завърша този втори роман се връщам на първия и го редактирам. В това време вторият отлежава в чекмеджето.”
~~~~~~~~~
Снимка: http://cwp.fas.nyu.edu/object/joycecaroloates.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар