сряда, 20 април 2016 г.

Питър С. Бийгъл – 20.04.1939 г.







Има хора, които дават и хора, които взимат; хора, които създават и хора, които рушат. А има и хора, които не вършат нищо и подлудяват останалите два типа.”

Да будуваш цяла нощ би било безсмислено, ако до теб няма някой, когото обичаш, който пуска музика и ти помага да довършите онзи бърбън. Самотните разходки в дъжда са за колежаните, които си мислят, че самотата изгражда поетите.”

В действителност, писането се свежда до това, да се появиш навреме на работа и да останеш на бюрото си, дори когато думите не идват.”
~~~~~~~~~
Снимка: http://www.vice.com/read/the-sad-strange-legal-battles-of-last-unicorn-author-peter-s-beagle

Мери Хофман - 20.04.1945 г.







„Хората без слабости са много скучни.”

„Ако не сте брокер на недвижимо имущество или моден дизайнер, не описвайте твърде къщите и дрехите, ако го правите.”

„Занимавам се с писането като с бизнес, с помощта на един пренатоварен и разпокъсан с много задачи служител – аз. Но тя има един много разбран шеф, така че когато (като писател) се обърна към мен си (като началник) за един почивен ден, отговорът е винаги „да”.”
~~~~~~~~~
Снимка: https://bookwitch.wordpress.com/

Джон Ван де Руит - 20.04.1975 г.







„Освободете се от романтичните си представи за това, какво е писането. То е като катерене на планина, а не като спринтиране.”

„Оставете героите си да ви овладеят. Оставете ги да живеят във вас. Как се движат, как говорят? Какви думи използват?”

„Писането е правене на избор. Имаш избор на всяка страница. Всяко изречение е от значение. Ако имаш съмнения, използвай интуицията си.”
~~~~~~~~~
Снимка: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4b/John_van_de_Ruit_%282007%29.jpg

Себастиан Фолкс - 20.04.1953 г.







„Сами по себе си думите са началото и краят. Даже когато стилът е привидно обикновен, това е така с някаква цел. В този обикновен стил има хиляди възможности за ритъма и синтаксиса на всяко изречение, както и на всяка дума. Помислете за Хемингуей.”



„В идеалния случай започвам с темата и обстановката, след това - с груба сюжетна линия, която включва пет - шест основни момента върху които се разпростира цялата история. След това идват героите, които могат да действат и да направят необходимото, за да подсилят замисъла.”


„Когато пиша книга, работя от десет до шест всеки ден в малък офис близо до дома. Никога не пиша по-малко от хиляда думи на ден. Писателският блокаж е начинът по който Господ ти казва да млъкнеш. Повече хора би трябвало да го преживяват.” 
~~~~~~~~~
Снимка: Kristy Wigglesworth  http://www.telegraph.co.uk/culture/books/bookreviews/9509060/A-Possible-Life-by-Sebastian-Faulks-review.html