събота, 30 април 2016 г.

Джон Бойн - 30.04.1971 г.







„Искам да пиша истории, които наистина имат значение, които имат смисъл в тях. Не се интересувам от вампири.”

„Когато започвах, си мислех, че живота на писателя е лесен, доколкото си стои вкъщи, пише книга, издава я и продължава със следващата. В наши дни обаче писателите трябва също да са изпълнители. Прекарвам голяма част от годината си в турнета за представяне на книгите ми или посещавайки международни литературни фестивали, а хората го очакват. Когато те са ти отделили един час, за да те чуят, трябва да им отвърнеш с добро представление, а това е умение, което се развива с течение на времето. Има такава дихотомия между двата свята: първият е толкова личен и самотен, живот в ума, а вторият е толкова публичен и театрален. За щастие, обичам и двата.”

„Мисля, че липсата на самоосъзнаване е важна. Чувството, че човек може да опита различни стилове, различни начини на писане, без да е необходимо всичко да е отлично. Като млад писател е ясно, че няма как всичко да бъде издадено, така че си струва да се експериментира.”
~~~~~~~~~
Снимка: https://en.wikipedia.org/wiki/John_Boyne

Ани Дилар - 30.04.1945 г.






„Не пиша една книга толкова, колкото седя с нея, като с умиращ приятел. Държа ръката ѝ и се надявам да се подобри.”

„Много писатели почти не правят друго, освен да седят в малки стаи, припомняйки си реалния свят.”

„Всяка книга има вродена мъчнотия, която писателят открива тогава, когато въодушевлението му намалее.”
~~~~~~~~~
Снимка: http://www.neh.gov/about/awards/national-humanities-medals/annie-dillard

Филис Кристин Каст - 30.04.1960 г.







„Като спешен писател на любовни романи създавам такива мъжки герои, че почти няма жена, която да не ги обожава и почти няма реален мъж, който да се доближава до тях.”



„Ако се страхувате да излагате на хартия своите мечти, мисли, желания и фантазии и да ги споделяте със света, значи писателската кариера не е за вас.”



„При романите за юноши трябва да изкарвате на пазара много книги и бързо. Тийнейджърите няма да чакат с години следващата ви книга.” 
~~~~~~~~~
Снимка: http://sognandoleggendo.net/discussione-goddess-of-spring-by-pc-cast/

Лари Найвън – 30.04.1938 г.







„Съществува технически, литературен термин за онези, които бъркат мненията и вярванията на героите с тези на автора. Терминът е „идиот“.“

„Човек се учи да пише, като пише разкази. Не спирайте да пишете разкази. Парите са в романите, но писането на разкази поддържа стила ви ясен и целенасочен.“

„Никога не се срамувайте от нещо, което сте решили да напишете. (Помислете за това, преди да го пуснете на пазара.)“
~~~~~~~~~
Снимка: http://www.investors.com/news/management/wisdom-to-live-by/quotes-of-the-day-writer-larry-niven-on-imagination/