събота, 11 юни 2016 г.

Атол Фугард - 11.06.1932 г.






„Колкото и да бях впечатлен от писаното слово, двойно повече онемявах от изреченото слово, от света на театъра.”

„Никой не може да ми отнеме това, което обичам. Бих искал да вярвам, че любовта е единствената енергия, която съм използвал при писане.Никога не съм писал ядосан, макар гневът понякога също да е любов.”

„Никога не съм започвал да пиша пиеса, докато не съм си изяснил структурата й напълно, преди да знам с пълна увереност каква ще бъде финалната сцена.”

„При човешкото въображение става въпрос изцяло за надхвърляне на границите на собствените си преживявания и да се впишем в други реалности. Най-лошото нещо, което може да се случи на един текст е политическата коректност.”
~~~~~~~~~
Снимка: http://wwno.org/post/playwright-fugard-bucked-south-africas-racist-ideas

Уилям Стайрън - 11.06.1925 г. - 01.11.2006 г.






„В края си, добрата книга трябва да те оставя с много преживявания и леко изморен. Преживяваш няколко живота, докато я четеш.”

„Изпитвам нежно, топло чувство, когато се справям добре, но това усещане до голяма степен се унищожава от мъчението всеки ден да се накарам да започна. Няма какво да се лъжем: писането е ад.”

„Задължението на писателя е да седи и да пише.”

„Докато пиша е единственото време, в което се чувствам добре със себе си, дори когато не ми се получава много добре. Това е добра терапия за хора като мен, които непрекъснато са изплашени от неизброими заплахи.”

„Опитвам се да усетя за какво става въпрос в историята ми, преди да започна да я пиша. Само че в действителност, голяма част от този период е просто едно мечтание, в което мисля за какво ли не, само не и за работата.”
~~~~~~~~~
Снимка: http://www.biography.com/people/william-styron-9498425

Дженифър Арментраут - 11.06.1980 г.






„Бих искала да имам някаква изключителна история за това как съм се вдъхновила да пиша, но нямам. Лесно се отегчавам, така че непрекъснато си измислям истории, за да се забавлявам.”

„Писала съм книга само за седем дни, но съм писала книга и за два месеца. Средно ми отнема по около месец.”

„Пиша всеки ден по осем – десет часа. Нямам кой-знае какъв социален живот, защото нямам свободно време в момента. Имам много книги за писане.”
~~~~~~~~~
Снимка: http://bookfans.net/jennifer-l-armentrout/