събота, 16 април 2016 г.

Керъл Блай – 16.04.1930 г. – 21.12.2007 г.

„Няма мисъл или чувство, което да не се задълбочи, когато бъде написано. Ние сме пишещи животни. Затова всички имаме чувството, че у нас живее поне една книга. Това е вярно: у себе си таим книги.”

„Душата ви трябва да остане самотна, за да позволи на всевъзможни странни елементи да се родят в нея. Социалните хора изпитват най-големите затруднения в това, да чуят своето подсъзнание. Трудно им е да отхвърлят клишетата, защото клишетата са социални.”

„Писателите извършват най-тежката психологическа работа, в стремежа си да не бъдат невежи.”
~~~~~~~~~
Снимка: http://collections.mnhs.org/mnauthors/index.php/10001079

Трейси Смит - 16.04.1972 г.

„Добре съзнавам уязвимостта на начинаещите писатели. Подтиквам курсистите си към по-смело прилагане на майсторството и към по-дръзко използване на материала и наблюдението.”

„Винаги окуражавам курсистите си да търсят аналогии между външните им интереси и поетичния процес вътре у тях. Всичко може да намери място в поемите, защото поставя отпечатък върху поета.”

„След като започнах да пиша постоянно и да общувам с поети, взех съзнателното си решение да се идентифицирам като поет. Забавно е до каква степен една единствена дума може да даде цел и насока.”

~~~~~~~~~
Снимка: http://arts.princeton.edu/people/profiles/tksmith/

Чарли Чаплин - 16.041889 г. - 25.12.1977 г.


Макар че не е писател, мисля, че едно отклонение за този човек, е допустимо.

Писмо до Жералдин Чаплин – неговата дъщеря.

„Моето момиче,

Сега е нощ. Всички невъоръжени воини в моята малка крепост заспаха. Не са будни нито брат ти, нито сестра ти. Дори майка ти вече спи. Едва не събудих заспалите птички, докато стигна до тази полусветла стая. Толкова съм далеч от теб! Но нека ослепея, ако макар и за миг твоят портрет е изчезнал от очите ми. Той е тук – на масата, тук до моето сърце. Но къде си ти? Там, в приказния Париж, танцуваш на величествената сцена на Шан з’Елизе. Знам това, а сякаш в тихата нощ чувам стъпките ти, виждам очите ти да блестят като звезди в зимната тъмнина.

Чух, че твоята роля в този празничен и светъл спектакъл е ролята на персийската красавица, пленена от хан Тартар. Бъди красива и танцувай! Бъди звезда и сияй! Но ако възторзите на публиката те опияняват, ако ароматът на цветята, изпратени до тебе, те замае, ти седни в един ъгъл, прочети писмото ми и се вслушай в гласа на своя баща!

Аз съм твоят баща, Жералдин! Аз съм Чарли Чаплин! Знаеш ли колко нощи съм седял до твоето легло, за да ти разказвам приказки, когато ти беше малка – за спящата красавица, за чудния дракон в полето… А когато сънят идваше в старческите ми очи, аз му се надсмивах и казвах: “Върви си! Аз спя с мечтите на моята дъщеря!”

Виждах тези мечти, Жералдин, виждах бъдещето ти, днешния ти ден! Виждах едно момиче да играе на сцената, една фея да танцува по небето. Чувах публиката да казва: “Виждате ли това момиче. Това е дъщерята на стария шут. Помните ли как се казва- Чарли! Да! Аз съм Чарли! Аз съм старият шут! Днес е твой ред. Танцувай! Аз танцувах в широк и скъсан панталон, а ти – в копринена рокля на принцеса. Тези танци и шумът на аплодисментите ще те издигат понякога в небесата. Иди! Иди и там! Не се завръщай на земята! И гледай живота на хората, живота на ония улични танцьорки в крайните квартали, които играят гладни и треперят от студ и беднотия. Аз бях като тях, Жералдин! В ония нощи, в ония приказни нощи, в които заспиваше с моите приказки, аз оставах буден. Гледах твоето лице, усещах ударите на сърцето ти и се питах: ” Чарли! Нима това котенце ще те познае някога?” Ти не ме познаваш, Жералдин… Колкото и приказки да съм ти разказвал през ония далечни нощи, своята приказка аз никога не съм ти разказвал… А тя също е интересна… Приказка за един гладен шут, който танцуваше и пееше в бедните квартали на Лондон, а после събираше милостиня. Това е моята приказка!

Аз съм вкусил глада, зная какво значи да бъдеш без покрив! Нещо повече! Аз съм изпитал унизителната болка на скитника шут, в чиито гърди бушуваше цял океан от гордост, а трябваше подхвърлените монети да го пресушават! Но въпреки това аз съм жив, а за живота обикновено малко се говори. По-добре да говорим за теб. След твоето име, Жералдин, е моето – Чаплин. С него повече от четиридесет години съм разсмивал хората на земята. Но аз съм плакал повече, отколкото те са се смели, Жералдин! В света, в който ти живееш, не съществуват само танци и музика! В полунощ, когато излизаш от големия салон, ти забрави богатите почитатели, но не забравяй да попиташ шофьора на таксито, който те отвежда у дома, за неговата жена. И ако е бременна, ако няма пари да купи дрешка на детето, ти сложи пари в ръката му. Казал съм в банката да изплащат тези твои разходи. Но за другите – ти трябва да изпращаш точната сметка! От време на време с метрото или с автобус ти разглеждай града, разхождай се. Гледай хората! Вдовиците и сираците гледай! И най-малко по един път на ден си казвай: “И аз съм една от тях!”

Да! Ти си една от тях, моето момиче! Нещо повече! Изкуството, преди да даде на човека крила, за да излети във висините, обикновено му счупва краката. И когато дойде момент, в който ти почувстваш себе си над публиката, веднага напусни сцената. Иди с първото такси в околностите на Париж. Аз много добре ги познавам. Там ще видиш танцьорки като теб – даже и по-красиви от теб, и по-горди от теб. Там от ослепителния блясък на прожекторите на твоя театър няма и следа! За тях прожектор е луната. Погледни! Добре погледни! Не танцуват ли по-добре от теб? Признай си, моето момиче! Винаги има някой, който танцува по-добре, който свири по-добре! И знай – в семейството на Чарли никой не е бил толкова груб, за да може да наругае един файтонджия или да подиграе просяка, седнал край Сена. Аз ще умра, но ти ще живееш. Искам ти никога да не живееш в бедност. Заедно с това писмо ти изпращам и един празен чек. Колкото искаш пиши на него. Но когато харчиш два франка, не забравяй да си кажеш, че третата монета не е твоя. Тя трябва да принадлежи на непознатия мъж, който се нуждае от един франк. А него ти лесно можеш да го намериш. Поискаш ли да видиш тези непознати бедняци, ти можеш навсякъде да ги откриеш. Ако говоря с теб за пари, правя това, защото познавам измамната сила на тези дяволи.

Знаеш ли, дълго време съм прекарал в цирка. И винаги съм се безпокоял за играчите. Но трябва да ти кажа една истина, моето момиче – хората падат по-лесно от твърдата земя, отколкото играчите от нестабилното въже. Може би някоя вечер блясъкът на най-скъпия диамант ще те измами. В същата тази вечер този диамант ще бъде твоето нестабилно въже и падането ти е сигурно. Може би един ден красивото лице на някой принц ще те измами. В същия ден ти ще бъдеш неопитен въжеиграч, а неопитните въжеиграчи винаги падат. Не продавай сърцето си за злато и накити. Защото най-големият диамант е Слънцето. За щастие той блести на лицето на всеки човек. И когато някой ден се влюбиш в някой мъж, ти бъди цялата с него. На майка ти съм казал да ти пише за това. Тя по-добре познава любовта от мен. На нея по й приляга да говори за това…

Твоята работа е много трудна. Аз знам това. Твоето тяло е покрито само с парче коприна. Заради изкуството може и гол да се появиш на сцената, но да се върнеш оттам по-облечен и по-чист. Но нищо друго и никой друг на този свят не заслужава да вижда даже и ноктите на краката на едно момиче. Голотата е болест на нашето време. Аз съм стар и може би думите ми звучат смешно. Но според мен твоето голо тяло трябва да принадлежи на този, който обича голата ти душа. Не е страшно, ако твоето убеждение за това е отпреди десет години, от времето, което си отива. Не се бой – тези десет години няма да те състарят. Но както и да е, искам ти да бъдеш последния човек, който става поданик на острова на голите!

Знам, че синове и бащи винаги са били във вечен двубой! С мене, с моите мисли воювай, моето момиче. Аз не обичам покорните деца. И преди да капнат сълзите от очите ми върху това писмо, и искам да вярвам – тази вечер е Коледа, вечер на чудеса. Искам да стане чудо – ти наистина да си разбрала всичко, което искам да ти кажа. Чарли е остарял вече, Жералдин! Рано или късно, вместо с бяла коприна на сцената ти ще трябва да се облечеш в черно, за да дойдеш на моя гроб.

Сега не искам да те безпокоя. Само от време на време се поглеждай в огледалото, там ще ме видиш. Кръвта ми е в твоите вени. Искам даже тогава, когато в моите вени кръвта пресъхне, да не забравяш баща си – Чарли! Аз не бях ангел, но доколкото можах, се стремях да бъда човек.
Опитай и ти!

Целувам те!”
~~~~~~~~~
Снимка: picpic22.ru/

Анатол Франс (Жак Анатол Франсоа Тибо) - 16.04.1844 г. - 12.10.1924 г.

„Човекът е така устроен, че може да си почине от един вид работа само когато подхване друга.”

„Животът би бил непоносим, ако не мечтаем.”

„От всички сексуални отклонения, целомъдрието е най-странното.”

„За да постигнеш велики неща не е нужно само да действаш, трябва и да мечтаеш; не само да планираш, а и да вярваш.” 
~~~~~~~~~
Снимка:  https://rickrozoff.wordpress.com/

Кингсли Еймис - 16.04.1922 г. - 22.10.1995 г.„Не ставам много рано. Бавя се с яденето, докато чета вестниците, оправдавайки се лицемерно, че трябва да съм в час със събитията, но в действителност отлагам ужасния момент, в който трябва да седна зад пишещата машина... сядам чак към осем и половина вечерта и винаги мразя да спирам.”

„Ако не подразниш някого, няма много смисъл от писането.”

„Нито един писател – особено млад и неизвестен – няма нищо против известността, каквото и да казва.”

~~~~~~~~~
Снимка: http://jamesbond.wikia.com/wiki/Kingsley_Amis

Добре дошли в този архив


Писатели - рождени дни

Без самият аз да мога да си дам ясен отговор защо, преди три години започнах да събирам информация за рождените дни на писатели, поети, драматурзи - въобще на пишещи хора - от цял свят. Именно по датата им на раждане, защото обикновено почитаме датата на смъртта на известните личности, докато според мен е много по-важна именно датата, на която са дошли на този свят, в резултат на което сме имали възможността и удоволствието да се наслаждаваме на творчеството им. 

Постепенно се получи един много голям архив, който реших, че би било жалко да остане в компютъра ми и затова започнах да го споделям тук. И тъй като беше добре да вмъкна по нещо от всекиго, извадих и преведох разни цитати от всеки от тях, като се старах тези мисли да бъдат насочени по-скоро към писането, четенето и литературата, отколкото да са размисли за живота, каквито могат да бъдат открити доста по-лесно. Що се отнася до снимките, разбира се, тях се наложи да изнамеря в нета, но в края на всеки постинг можете да намерите линк към местата, откъдето са.

Старая се да обновявам авторите за деня своевременно, но понякога ангажиментите не ми позволяват да реагирам навреме. Въпреки това се старая да наваксвам редките закъснения бързо. Започнах този архив в средата на април 2016 г., така че засега постингите за всеки един творец вървят последователно. Когато годината се извърти, ще продължа да качвам постинги с цитати от рожденици за съответния ден. Можете най-лесно да намерите авторите, родени на дадена дата по таговете в дясната колона.

Желая ви хубави мигове.