неделя, 1 май 2016 г.

Джоузеф Адисън - 01.05.1672 г. - 17.06.1719 г.







„Трите основни неща за щастието в живота са да имаш нещо, което да вършиш, нещо, което да обичаш и нещо, за което да се надяваш.”

„Нищо друго не приемаме с такова нежелание, като съветите.”

„Разчистеното бюро е знак за претъпкано чекмедже.”

„Много хора искат да са благочестиви, но никой не иска да бъде смирен.”
~~~~~~~~~
Снимка: https://en.wikipedia.org/wiki/Joseph_Addison

Джоузеф Хелър - 01.05.1923 г. - 12.12.1999 г.






„Не мисля, че е добре да се постигне твърде много на твърде ранна възраст. Какво друго може да ти даде бъдещето, ако вече имаш всичко онова, за което въображението ти е мечтало? Писателят бива откриван веднъж в живота и ако това му се случи в много ранна възраст, невъзможността да преживее този момент отново може да има в известна степен подривен ефект върху личността му и – в крайна сметка – върху самата му работа.”

„Всеки писател когото познавам има проблем с писането.”

„Никога не оставям нещо недовършено, щом съм го започнал и не започвам, както казах, докато не го видя цялостно в ума си.”

„Когато прочета някъде, че някой е казал, че не съм написал нищо по-добро от „Параграф 22”, се изкушавам да попитам: „Че кой ли е написал?”

„Не бързам. Казвам на надарените ученици в курсовете за творческо писане, че им трябва търпение, че писането е трудна работа, че то не е по-лесно за хората, които са най-успешни, но не препоръчвам моята система на начинаещите писатели. Тя води до големи интервали между започването на книга и нейното завършване.”

„Единствената мъдрост, която струва ми се съм постигнал, е да бъда скептичен спрямо идеологията и аргументите на другите хора. Склонен съм към скептицизъм и не обичам чийто и да било догматичен подход. Не обичам нетолерантността, а догматичният човек е нетолерантен към другите. Това е една от причините, поради които стоя настрани от всякакви религиозни вярвания.” 
~~~~~~~~~
Снимка: http://www.theguardian.com/books/2015/mar/30/robert-mccrum-100-best-novels-catch-22-joseph-heller

Керън Томпсън Уокър – 01.05.1980 г.







„Понякога най-тъжните истории са и най-кратки.“

„Добрата история, също както доброто изречение, върши едновременно повече от една работа. Това е литературата: история, която прави нещо повече, от чистото предаване на една случка, история, която успява по някакъв начин да предаде многопластовата структура на самия живот.“

„Също както великите истории, нашите страховете приковават вниманието ни към един въпрос, който е също толкова важен в живота, колкото и в литературата: ами сега?“
~~~~~~~~~
Снимка: http://www.ted.com/talks/karen_thompson_walker_what_fear_can_teach_us?language=en