четвъртък, 16 юни 2016 г.

Еви Уайлд - 16.06.1980 г.


„Както всичко останалото, писането изисква практика и вярвам, че обучение по творческо писане може да е от голяма полза. Ако сте добър писател и сте изкарали такива курсове, вие сте имали време да пишете и да общувате с други писатели. Чели сте много и чрез грешките на другите курсисти, сте осъзнали по-добре своите. Тези курсове обаче са полезни единствено, ако подходите към тях с открит ум.”

„Винаги ще има курсисти, които смятат, че тяхната творба е перфектна такава, каквато е. За някои това може и да е вярно, но повечето от нас се нуждаем от съвети и позитивна критика.”

„Винаги започвам с един герой и се опитвам да разбера за него възможно повече, кой е, откъде е, кои са родителите му и понякога – кои са родителите на родителите му. Според мен, ние сме в толкова голяма част изградени от своето минало, че не мога да седна и да описвам героя единствено в неговото настояще.”
~~~~~~~~~
Снимка: http://www.randomhouse.com.au/books/evie-wyld/all-the-birds-singing-9780857986764.aspx

Джойс Каръл Оутс - 16.06.1938 г.


“Не си представяйте идеалния читател. Може и да съществува, но да чете нещо друго.”

“Бъдете собственият си редактор и критик. Благоразположен, но безмилостен.”

“Освен ако не пишете нещо твърде пост-модернистично, не пренебрегвайте възможностите на обикновения език, на обикновените вместо засуканите думи.”

“Не забравяйте Оскар Уайлд: “Малко искреност е опасна. Много искреност е фатална.”

“Насилвала съм се да пиша в моменти, когато съм била в крайно изтощение, когато съм чувствала душата си тънка, като карта за игра и някак си самото писане е променяло всичко.”

“Преди да започнете да пишете роман, трябва да имате серия идеи, които да се наслагват. Една-единствена не е достатъчна.”

“Мисля, че цялото изкуство произлиза от конфликта. Когато пиша, винаги търся драматичния момент в дадено събитие, кръстопътя, пред който застават хората и решават да поемат в една, а не в друга посока.”

“Ако сте писател, се затваряте зад стена от тишина и независимо какво правите - дали карате кола, миете чиниите или се разхождате – можете да продължите да пишете, защото имате това ваше си пространство.”

“Когато завърша един роман го оставям на страна и започвам да пиша разкази или нов роман. След като завърша този втори роман се връщам на първия и го редактирам. В това време вторият отлежава в чекмеджето.”
~~~~~~~~~
Снимка: http://cwp.fas.nyu.edu/object/joycecaroloates.html