петък, 27 май 2016 г.

Джон Чийвър - 27.05.1912 г. - 18.06.1982 г.


„Не мога да пиша без читатели. Това е като целувката: не можеш да го направиш сам.”

„Художествената литература е експериментиране. Престане ли да бъде експеримент, престава да бъде и литература.”

„Потребността за писане идва от необходимостта човек да открие смисъл в живота си, да открие своята необходимост в света.”
~~~~~~~~~
Снимка: http://www.telegraph.co.uk/books/authors/john-cheever-master-of-the-short-story/

Харлан Елисън - 27.05.1934 г.

„Единственото нещо, за което си струва да се пише, са хората. Хората. Човешките същества. Жените и мъжете, чиято индивидуалност трябва да създавате ред след ред, прозрение след прозрение. Не го ли правите, историята ви ще бъде провал.”

„Писането е най-тежката работа на света. Бил съм и зидар, бил съм и шофьор на камион и ви казвам - ако вече не са ви го казвали милион пъти – писането е по-тежко. И по-самотно. И по-благородно и обогатяващо.”

„Не зная как възприемате мисията ми на писател, но за мен тя не е в отговорността да потвърждавам вашите конкретизирани митове и провинциални заблуди. Работата ми не е да ви приспивам с фалшивото чувство за правотата на вселената. Това чудесно и страшно занимание да пресъздавате света по различен начин, всеки път свеж и странен, е действие на революционна герила. Карам ви да бърчите нос и да свъсвате вежди.”

„Номерът не е да станете писател. Номерът е да останете писател.”
~~~~~~~~~
Снимка: http://www.photographyhistory.com/harlanellisontypewriter.html

Дашиъл Хамет - 27.05.1894 г. - 10.01.1961 г.


„Ако имате история, която изглежда, че си струва да бъде разказана и мислите, че можете да я разкажете добре, тоава това, което трябва да направите, е да я разкажете независимо дали става въпрос за секс, моряци или конни полицаи.”

„Открих, че се повтарям. Началото на края е когато разберете, че имате стил.”

„Когато пишете, искате известност, богатство и лично удовлетворение. Искате да пишете това, което искате да пишете и да се чувствате добре, искате написаното да остане за столетия напред. Вероятно няма да постигнете тези неща, вероятно няма да се откажете от писането и да се самоубиете, но това е - и би трябвало да бъде - вашата цел. Всичко останало е незначително.”

„Това, което се опитвам да напиша е по-скоро история за детектив, отколкото детективска история.
~~~~~~~~~
Снимка:  http://www.latimes.com/books/jacketcopy/la-et-jc-dashiell-hammett-collection-univ-of-south-carolina-20150527-story.html

Херман Вук - 27.05.1915 г.

„Намирам писането на хумористични текстове за най-висше артистично предизвикателство.”

„Този живот е бавно самоубийство, освен ако не четеш.”

„Опитвам се да пиша поне по малко всеки ден, пет дни в седмицата. Нарушено превило е по-добре отколкото липса на правило.”

„Някога казвах, че компютрите са безполезни за творческия ум – нещата бяха само ум и хартия. Това беше грешка. Открих, че е много по-бързо, отколкото да се пише на ръка.”
~~~~~~~~~
Снимка: http://www.npr.org/2016/01/14/462923148/herman-wouk-says-hes-a-happy-gent-at-100