петък, 22 април 2016 г.

Валери Петров: 22.04.1920 г. - 27.08.1914 г.

„Напоследък констатирам, че колкото повече човек напредва в живота, толкова по-колеблив става пред тези екзистенциални проблеми. Докато сме млади, не си задаваме така наречените "вечни загадки" и дори им се надсмиваме, а след това... Все пак ми се струва, че смисълът на живота е в самия него. Защо се плашим от небитието?”

Човек не трябва да вдига писалката от листа, преди да е напълно доволен от написаното. За мен изразът „И така може” е недопустим в изкуството.”

„В самия себе си човек трябва да влиза въоръжен до зъби.
~~~~~~~~~
Снимка: https://www.24chasa.bg/

Радой Ралин (Димитър Стефанов Стоянов) - 22.04.1923 г. - 21.07.2004 г.„Ако народът не може да бъде целокупен, лесно ще стане изцяло купен!”

„Безсънието на гладния е най-честната телевизия.”

„Влезеш ли в историята, гледай да не се заседяваш – ще й станеш досаден.”

„Докато го надявам, надявам се...”

„Вярата е фасадна форма на страха.”

~~~~~~~~~
Снимка: http://www.highviewart.com/radoy-ralin-30-krilati-misli-1461.html

Хенри Филдинг - 22.04.1707 г. - 08.10.1754 г.„Един писател трябва да се възприема не като джентълмен, който дава частно или благотворително угощение, а по-скоро като човек, който се отнася по обикновен начин към публиката, в която всеки е добре дошъл, независимо от парите си.”

„Злополуките са изпитание за принципите. Без тях човек няма да знае дали е честен или не.”

„Поздравете глупака за неговата духовитост, а мошеника – за неговата честност и те ще ви приемат благосклонно.”


„Един вестник се състои от едно и също количество думи, независимо дали в него има новини или не.”


„Има известен брой религиозни писатели или по-скоро писатели-моралисти, за които добродетелта е сигурен път към щастието, а порокът – към нещастие. Това е удобна доктрина, към която имаме една-единствена забележка: не е вярна.”

„Любовта и скандалите са най-добрите подсладители за чая.”

~~~~~~~~~
Снимка: http://www.biography.com/people/henry-fielding-9294606

Джанет Иванович - 22.04.1943 г.„Не искам читателите ми да бъдат забавяни от дълги разказвателни пасажи.”

„Борих се, за да науча основни похвати, да опозная пазара, да намеря собствения си уникален стил, да се науча да изграждам сюжети и да вляза в крак с индустрията. Борих се десет години, преди да постигна някакъв успех.”

„Ако искате да бъдете писател и това е важно за вас – действайте, усъвършенствайте се и не се отказвайте. Написала съм три книги, които така и никога не бяха издадени.”
~~~~~~~~~
Снимка: http://m.slaq.am/arm/news/1038788?translit=1

Уенди Мас - 22.04.1967 г.„Идеите идват по-лесно, отколкото предполагате. Веднъж великата Пола Данцигър каза, че идеите идват от три места: опита, наблюдението и въображението. А всички правим тези три неща всекидневно.”

„Важното е, че докато знаеш кой си и какво те прави щастлив, няма никакво значение как гледат на теб другите.”

„Записването на идеите, които ми хрумват в бележници наистина ми помогна. Записвах си всяка мисъл, която ми минаваше през ума, всяко по-интересно нещо, което видех или чуех. По този начин, когато исках да напиша някаква история, никога не ми се налагаше да седя срещу празния лист.”
~~~~~~~~~
Снимка: http://www.oncoursesystems.com/school/webpage/10969107/1045123

Владимир Набоков: 22.04.1899 г. - 02.06.1977 г.„Страницата все още е бяла, но съществува чудотворното усещане, че думите са там, написани с невидимо мастило, призоваващи да станат видими.”

„Писателят трябва да притежава точността на поет и въображението на учен.”

„Не мисля на никакъв език. Мисля в образи.”

„На света няма нищо, което да ненавиждам повече от груповата дейност – онази обществена баня, където косматото и хлъзгавото се смесват, увеличавайки посредствеността.”

„Омразните ми неща са прости: глупостта, потисничеството, престъплението, жестокостта, леката музика. Удоволствията ми са най-наситените, известни на човека: писането и ловуването на пеперуди.”

„Мисля като гений, пиша като отявлен автор, говоря като дете.”

~~~~~~~~~
Снимка: https://en.wikipedia.org/wiki/Vladimir_Nabokov