сряда, 25 май 2016 г.

Реймънд Карвър - 25.05.1938 г. - 02.08.1988 г.






„Когато сте били млад писател, са ви казвали неведнъж да пишете за това, което познавате. А какво друго можете да познавате по-добре от собствените си тайни? Само че ако не сте някакъв изключителен писател и то много талантлив, е опасно да пишете том след том историята на своя живот.”

„Основното е стилът, но не е само той. Става въпрос за специфичния и неподражаем отпечатък на писателя върху всичко, което пише. Това е неговият свят и ничий друг. Това е нещото, което отличава един писател от друг, а не талантът. Пълно е с талантливи хора, но писател, който вижда нещата по специфичен начин и го изразява именно по този негов личен начин, този писател може да се задържи на повърхността.”

„Пиша първия си ръкопис бързо. Най-често нахвърлям всичко наведнъж. Просто изпълвам страниците толкова бързо, колкото мога. При първия ръкопис става въпрос да оформя сюжета, скелетът на историята. При следващите редакции вече се спирам и на другите неща. След като го напечатам, започвам да го пренаписвам, да добавям и да изтривам ту-там по нещо. Чак след като направя три или четири версии, започва истинската работа.”
~~~~~~~~~
Снимка:https://wuster338spring2012.wordpress.com/student-pages/raymond-carver-2/

Ралф Уолдо Емерсън: 25.05.1803 г. - 27.04.1882 г.






„Човекът е това, за което мисли по цял ден.”

„Разумът е гений, облечен в работните си дрехи.”

„Въображението не е талант на някой човек, а здравето на всеки човек.”

„Да бъдете себе си в свят, който непрекъснато се опитва да ви превърне в някого другиго, е най-великото постижение.”

„Слабите хора вярват в късмета. Силните хора вярват в причината и следствието.”

„Не мога да си спомня книгите, които съм чел, както не мога да си спомня ястията, които съм ял. Въпреки това те са ме изградили.”

„Това, което лежи зад нас и това, което лежи пред нас, са несъществени неща в сравнение с това, което носим вътре в нас.”
~~~~~~~~~
Снимка:http://history1800s.about.com/od/authors/a/ralphwaldoemersonbio.htm

Джамейка Кинкейд - 25.05.1949 г.






„Пиша много наум. Редактирам на ум. Това не е нещо спонтанно и не е необходимо да бъде; нямам график.”

„Разстоянието между идеята и нейното осъществяване винаги е широко, дълбоко и тъмно.”

„Когато пиша, мисля за градината и когато работя в градината, мисля за писането. Извършвам голяма част от писането си докато посаждам нещо в земята.”
~~~~~~~~~
Снимка:http://www.huffingtonpost.com/2014/10/24/jamaica-kincaid-interview-writing-badass_n_6036764.html

Робърт Лъдлъм - 25.05.1927 г. - 12.03.2001 г.





„Досадно ми е, когато някой самовлюбен писател просто показва какво знае, но в действителност не разказва история. За мен, умението да разказваш е преди всичко майсторство. След това, ако сте късметлия, може да се превърне в изкуство, но първо трябва да е майсторлък.”

„Най-трудното нещо на света е да напишеш втора книга. Първата е лесна: всички имаме по някаква история за разказване. Да напишеш втора книга обаче - в това е разликата между професионалиста и непрофесионалиста.”

„Обичам да наблюдавам хората. Винаги съм се интересувал от хора, които са решили да заменят един начин на живот с друг.”
~~~~~~~~~
Снимка:http://quotesgram.com/robert-ludlum-quotes/

Едуард Джордж Ърл Булър Литън - 25.05.1803 г. - 18.01.1873 г.





„Доброто сърце е за предпочитане пред всички глави на света.”

„Можем да разочароваме най-лесно самите себе си.”

„Свежият ум поддържа тялото свежо. Градете идеи днес, проучвайте идеите от миналото, а за бъдещето – имаме достатъчно време да мислим, когато стане настояще.”
~~~~~~~~~
Снимка:https://en.wikipedia.org/wiki/Edward_Bulwer-Lytton