вторник, 31 май 2016 г.

Уолт Уитман - 31.05.1819 г. - 26.03.1892 г.






„Един писател не може да направи за хората нищо по-необходимо от това, да им разкрие безкрайните възможности на собствените им души.”

„Бъдещето не е по-несигурно от настоящето.”

„Какво е това, което изразяваш с очи? Изглежда ми повече от всичко написано, което съм прочел през живота си.”

„Изкуството на изкуството, славата на изказа и слънчевата светлина на буквите е просотата.”

„Тайната на всичко е да пишеш изливайки се, пълноводно, да напишеш всичко без колебание, без да се притесняваш за стила му, без да търсиш подходящо място и време. Винаги съм работил така. Грабвах първото парче хартия, първото стъпало, първото бюро и пишех, пишех, пишех... Пишейки на момента улавяте самият пулс на живота.”
~~~~~~~~~
Снимка: http://www.biography.com/people/walt-whitman-9530126

Джон Конъли - 31.05.1868 г.






„И аз казвам да пишете всеки ден, но има моменти, в които това просто няма да е възможно. В един идеален свят всеки ден ще е отличен, но ако откриете, че вместо по двеста думи всеки ден пишете по хиляда и четиристотин думи всяка събота следобед, то тогава – така да бъде. Няма непоклатими или бързи правила и всеки писател открива собствения си начин на писане.”

„Вярвам силно, че писането е занаят. В най-добрия случай, то е заредено със страст и вдъхновение, но основните градивни елементи са думите и именно чрез практиката, чрез пробата и грешката се учите да ги използвате правилно. Аз започнах да се уча първо пишейки вкъщи, после – пишейки за вестници. И все още се уча.”

„Като при много велики писатели, усетът ми беше да пиша за това, което съм чел. Първият жанр в който някога се потопих, беше фантастиката, а втория – криминалето. Ето защо не е учудващо, че тези два жанра са намерили отражение в писането ми.”

„Като повечето писатели, аз съм сврачешка натура и непрекъснато трупам статии от вестници и списания, неясни книги и всякакви неща, които грабнат вниманието ми. Повечето от тях никога не използвам, но някои си проправят път в книгите ми. Също така, всеки път, когато е възможно, се опитвам да се консултирам със специалисти в дадена област, ако реша, че това ще помогне за книгата ми или просто ще ми даде повече яснота по темата, която проучвам.”

„Каквото и да пишете, трябва да го напишете, защото то е важно за вас.”
~~~~~~~~~
Снимка:  http://www.heraldscotland.com/arts_ents/13155320.Staying_a_step_ahead_of_the_pack/

Константин Георгиевич Паустовски - 31.05.1892 г. - 14.07.1968 г.








„Не е писател този, който не е прибавил към зрението на човека поне малко зоркост.”

„Геният е толкова богат вътрешно, че каквато и да било тема, мисъл, случка или предмет предизвикват у него неизчерпаем поток от асоциации.”

„Във всяка област от човешкото познание се крие бездна от поезия.”

„Животът е необикновено хубав, ако човек не се страхува от него и го приеме с открита душа.”

„Така за пръв път се уверих, че най-важното нещо за писателя е най-пълно и най-щедро да покаже себе си във всяка творба.”

„Вдъхновението е като първата любов, когато сърцето бие силно в предчувствие за удивителни срещи, невъобразимо красиви очи, усмивки и недомлъвки.”

„Колкото по-прозрачен е въздухът, толкова по-ярка е слънчевата светлина. Колкото по-прозрачна е една проза, толкова по-съвършена е нейната красота, толкова по-силно отеква в човешкото сърце.”

„Твърдостта и сивотата на прозата често е резултат от хладната кръв на писателя – грозен признак за собственото му умъртвяване; но понякога това е просто неумение, свидетелстващо за недостатъчна култура.”
~~~~~~~~~
Снимка:  http://foma.ru/konstantin-paustovskij-povest-o-ego-zhizni.html

Джейн Грийн - 31.05.1968 г.







„Преди всичко друго, писането изисква огромна дисциплина. Има моменти, в които то е изключително продуктивно и забавно, но в повечето дни, е просто работа, която трябва да свършиш, независимо дали ти харесва или не. Това означава, че трябва да пишеш, независимо дали си вдъхновен или не, а единствения начин да освободиш творческия си дух, е като започнеш да пишеш.”

„Писането е мускул, който трябва да бъде упражняван всеки ден: колкото повече пишеш, толкова по-лесно става.”

„Не слушам нищо, когато пиша. Трябва ми пълно спокойствие, което е странно, като се има предвид, че години наред работих във вестник и трябваше да пиша статии, заобиколена от дрънчащи телефони и разговарящи на висок глас хора.”
~~~~~~~~~
Снимка: www.sheknows.com/entertainment/articles/1085978/jane-green-interview-summer-secrets

Йохан Лудвиг Тик - 31.05.1773 г. - 28.04.1953 г.






„Кой не забелязвал понякога колко странно се преплитат нишките на живота ни? Често пъти подходящият момент идва само за миг. Ако го пропуснем, губим месеци и години.”

„Този, който се възприема като образец на мъдрост, със сигурност ще извърши някаква изключителна глупост.”

„Времето преминава през нас безразлично. То не знае нищо за нашите радости и тъги. Води ни с ледена ръка все по-дълбоко и по-дълбоко в лабиринта.”
~~~~~~~~~
Снимка: http://www.shakespearealbum.de/biographien/ludwig-tieck.html