вторник, 17 май 2016 г.

Анна Джеймисън - 17.05.1794 г. - 17.03.1860 г.


„При морала, това, което започва със страх, стига до деградация. При религията, това, което започва със страх, стига до фанатизъм. Следователно, страхът е в основата на всяко зло.”

„Най-разочаровани от себе си са онези хора, на които им се струва, че мислят, докато в действителност, само чувстват.”

„Понякога детството се завръща при човека. Младостта – никога.”

„Понякога не разбираме това, което обичам, но никога не можем да разберем напълно това, което не обичаме.”
~~~~~~~~~
Снимка: http://www.biographi.ca/en/bio/murphy_anna_brownell_8E.html

Гари Полсен - 17.05.1939 г.


„Дори ако книгите можеха да съдържат повече неща, да дадат нещо повече, да бъдат нещо повече, да покажат нещо повече, те все пак щяха да се нуждаят от читатели, които да звуци, аромати, светлини, които не могат да бъдат създадени от една книга. Книгите се нуждаят от вас.”

„Кажете заглавието на една книга, която ви е направила най-голямо впечатление. Хващам се на бас, че сте я прочели още преди да сте достигнали до пубертета. Навремето реших да пиша книги за деца, защото те са все още отворени към нови идеи.”

„Дължа всичко, което съм и което някога ще бъда, на книгите.”
~~~~~~~~~
Снимка: http://www.gradesaver.com/author/gary-paulsen

Петер Хьог - 17.05.1957 г.


„В живота на повечето автори съществува преломен ден. Това е денят в който те преминават от писането на поеми и разкази към създаването на роман и писането по няколко часа на ден. За мен, този ден дойде преди двадесет и четири – двадесет и пет години. Преди това бях писал в продължение на години, но никога не бях изпращал нищо на издател.”

„Първият ми роман ми отне четири години, но това не говори нищо за качеството или мащаба на романа. Това беше опознавателен процес, учебна книга, защото писането не е само талант, а и умение. То е нещо, което трябва да научите и да развиете. Това е бавен процес.”

„Романът е като вълна от напрежение, която те прекосява много дълго време. (...) Мисля, че е важно да не носите със себе си тази вълна, която сте създали, от единия роман в следващия.”

„Всяка нова книга за мен е игра. Все едно се преобличам и отивам на карнавал.”

„Обичам да експериментирам с различни жанрове, да преживявам ужаса и любовната история и да си играя с реалността.”

„Да опишете това, което сте прочели е все едно да описвате музиката чрез писане.”
~~~~~~~~~
Снимка: http://www.hs.fi/kulttuuri/a1432183281558