четвъртък, 19 май 2016 г.

Едуард де Боно - 19.05.1933 г.





„Всъщност всеки би трябвало да е щастлив, когато загуби един спор, защото така би го приключил, получавайки повече от това, което е имал в началото.”

„Мисленето е най-великата човешка способност. Но ние никога не бива да се чувстваме удовлетворени от степента, в която владеем това наше най-важно умение. Колкото и добри да сме, винаги трябва да искаме да сме още по-добри.”

„Ако играеш на мислител ставаш такъв.”

„Да си мислител не означава, че винаги си прав. Всъщност, този, който винаги е прав, обикновено е слаб мислител (арогантен, незаинтересован от проучвания, неспособен да вижда алтернативи и т.н.) Да си мислител не предполага непременно да си умен. Нито пък предполага решаването на всички онези коварни проблеми, които хората винаги очакват от нас да решим. Да си мислител означава съзнателно да искаш да бъдеш такъв. Това е много по-просто отколкото да бъдеш играч на голф, тенисист или музикант. Най-малкото не е необходима толкова скъпа екипировка.”
~~~~~~~~~
Снимка: http://quotesgram.com/edward-de-bono-quotes/

Джеси Макензи - 19.05.1970 г.





„Да напишеш първия си роман е страховито преживяване, почти толкова, колкото да ти опрат пистолет до главата и да те изкарат от колата ти с тази разлика, че нападението е за секунди, докато писането продължава много по-дълго. Все едно да живееш под един покрив с убиец – психопат. Единственото, което ме крепеше, когато започвах, беше вярата ми, че историята, която исках да разкажа, е добра. Крепеше ме надеждата, че след време можех да споделя ужасяващата, но и вълнуваща същност на Йоханесбург с читателите по света.”

„Обичам трилърите, чието действие се развива на конкретно място, защото винаги съм била убедена, че мястото е от основно значение за един криминален роман. Престъплението е отражение на обществото, което пък е отражение на средата, в която то съществува.”

„Нямам любими сред книгите си. Всяка нова книга, която пиша, ми става любима.”
~~~~~~~~~
Снимка: http://www.randomreads.co.za/blogs/10-questions-for-jassy-mackenzie/296

Джоди Пико - 19.05.1966 г.





„Четете много. Четенето ще ви вдъхновява. То ще ви помогне също така да намерите мястото си като писател.”

„Пишете всеки ден. Отнасяйте се към писането като към работа. Няма такова нещо като очакване на музата. Ако искате да ви взимат като сериозен писател, взимайте писането сериозно.”

„Не спирайте по средата на първата си книга. Завършете я независимо от всичко. Всички писатели преминават през това. Спира ви предимно страхът, че няма да сте толкова добри. Мислите си: „Какво ще стане, ако се окаже, че не съм толкова добър, колкото ми се струва?” Не позволявайте на това да ви спре. Ако не завършите тази първа книга, сами правите живота си тежък за вас.”
 
~~~~~~~~~
Снимка: https://en.wikipedia.org/wiki/Jodi_Picoult

Нора Ефрон - 19.05.1941 г. - 26.06.2012 г.





„Не ме интересува кой си. Когато седнеш и започнеш да пишеш сценария в главата си, също така пишеш своята реч за церемонията “Оскар”.

„Трудната част на писането е писането.”

„Преди всичко бъди героинята на своя живот, а не неговата жертва.”

„Нямам кой-знае какъв режим на работа. Има периоди, през които работя дълги часове, винаги щом съм до пишеща машина, след което минавам през периоди, през които не върша нищо. Все едно целият ми ден е една обедна почивка. Работя тогава, когато има нещо за вършене или когато съм крайно развълнувана за дадена пиеса.”

„Опитвам се да описвам женски характери, които са толкова сложни, колкото жените са в действителност.”
~~~~~~~~~
Снимка: http://hellogiggles.com/wishing-happy-birthday-forever-writing-hero-nora-ephron/