неделя, 8 май 2016 г.

Ромен Гари - 08.05.1914 г. - 02.12.1980 г.(Истинско име – Роман Кацев, втори псевдоним – Емил Ажар. Единственият писател, печелил два пъти наградата „Гонкур”.)
„И не ви казвам, че човек не може да живее и без любов – може – и това е най-гадното. Органите продължават да подсигуряват нормално физиологично състояние и това подобие може да продължи много дълго, до момента, в който краят на функционирането направи този труп легитимен. Може да потърсим убежище и забрава и в сексуалността и да живеем като автобусна спирка. И така, проявете предпазливост, тя винаги е добро извинение. Или пък тръгнете утре с мен. Не правете глупостта да минете някъде встрани поради излишък на житейски опит. Тръгнете с мен, дайте шанс на невъзможното. Нямате представа доколко му е писнало на невъзможното и каква нужда има то от нас. Когато човек е обичал една жена с отворени очи, с всичките си утрини, с всички поля, гори, извори и птици, разбира, че все още не я е обичал достатъчно и че светът е само началото на всичко, което остава да направите.”

„За Бога, нали ви го обясних. Когато сте щастлив, животът придобива значение и страхът от смъртта нараства.”

„Животът е сериозно нещо поради своята незначителност.”

„Любовта е най-вероятно най-добрата форма на диалог, измислена от човека, за да говори на себе си.”

„Не знам дали хората достатъчно ясно осъзнават огромното значение, което едно събитие може да придобие, когато има опасност да не се състои.”

„Стърчах насред стаята и прегръщах своите улики за човечност, за да не се издам, но няколко от тях все пак се търкулнаха по бузата ми при опит за бягство.”

„...и аз мълчах с цялото си дар слово, на което съм способен.”
~~~~~~~~~
Снимка: http://alchetron.com/Romain-Gary-1380914-W

Роди Дойл - 08.05.1958 г.„Няма значение колко близо до действителността може да е една история, неизбежно ще стигнеш до част, която не е твоя. В действителност, дали дадено нещо се е случило или не, е без значение. Важен е подборът на думите.”

„Ако работиш като писател, означава, че си стоиш вкъщи, че си извън живота навън. Налага се да си намираш оправдания, за да излезеш и да видиш как се променя светът.”

„През повечето работни дни съм на бюрото си по девет часа.”

„Романът „Одисей” може би щеше да се получи, ако беше попаднал на добър редактор. Знаете ли, хората винаги поставят „Одисей” в челната десятка на най-добрите книги, написани някога, но се съмнявам, че някой е бил наистина развълнуван от този роман.”

„Не слагай на бюрото си фотография на който и да било любим писател. Особено ако той се е самоубил.”

„Недей да търсиш в „Амазон” книгата, която още не си написал.”

„Купи си тълковни и синонимни речници, но ги дръж в гаража, в мазето или някъде, където ще ти коства усилие да се добереш до тях. Тогава вероятно ще откриеш, че повечето думи, които идват в ума ти вършат чудесна работа.”
~~~~~~~~~
Снимка: http://theinsideleft.com/irish-eyes-roddy-doyle/

Едуард Гибън - 08.05.1737 г. - 16.04.1794 г.„Разговорът укрепва познанието, но самотата е училището на гениите.”

„Стилът на един автор е отражение на неговия ум, а умението му да владее думите – плод на упражнението му.”

„Имам правило никога да не споря с хора, чието мнение не уважавам.”

„Историята на империите е история на човешкото нещастие.” 
~~~~~~~~~

Снимка: https://en.wikipedia.org/wiki/Edward_Gibbon

Томас Пинчън - 08.05.1937 г.


„Защо нещата трябва да бъдат лесни за разбиране?”

„Непрекъснато се казва да пишем за това, което знаем. Проблемът е, че в ранните етапи от живота си, мислим, че знаем всичко или по друг начин казано – често нямаме представа за мащаба и естеството на нашето незнание.”

„Ако ви налитат с погрешни въпроси, не трябва да се притесняват за отговорите.”
~~~~~~~~~
Снимка:  http://amsaw.org/amsaw-ithappenedinhistory-050804-pynchon.html