събота, 14 май 2016 г.

Оуън Колфър - 14.05.1965 г.







Спрете да приказвате на хората за идеята си и се затворете в стаята. Останете в нея докато завършите работа само с храна за вкъщи. Писането е въпрос на вдъхновение, но има също така и много работа. Очевидно не толкова като при копаенето, но ни харесва, когато учи трудно.”

„Ще продължа да пиша, докато хората спрат да четат или ми се изчерпат идеите.”

„Практикувайте – пишете всеки ден, дори и да е само за десетина минути. Запомнете: нищо не е напразно. След време стилът ви ще се изглади. Упорствайте.”

„Исках да пиша откакто се помня и бях достатъчно късметлия, да имам поощрението на родителите си през цялото време. Имах подкрепата и на няколко учители, които ме оценяваха добре. Спомням си няколко случая, в които работите ми бяха отличени и това подхрани решителността ми да стана писател.”

„Филмите определено оказват влияние върху стила на писане. Аз съм голям почитател на киното и екшънът е любимият ми жанр. Осъзнах, че твърде малко екшън филми са за деца, макар децата да ги харесват и реших да запълня тази празнина с книга, която се чете като екшън филм. За щастие, когато четете книгата, филмът се прожектира в главата ви сам.”

„Имам чудесен офис в задната част на къщата. Това е една бивша стара конюшня и от нея, от едната страна се вижда полето, а от другата – къщата. Просто сядам там, пускам любимите си дискове на Кейт Буш и работя. Обожавам това.”

„Препоръчвам на начинаещите писатели да наблюдават. Те вече знаят, че е жизнено важно да четат и да пишат колкото е възможно повече, но често пъти хората забравят да наблюдават какво се случва през деня в обкръжението им. Точно оттам се раждат идеите. Хвърляйте по едно око на екрана на компютъра си, а другото – на света около вас.”

„Нищо не е напразно; не изхвърляйте нищо. Често срещам фрустрирани млади писатели, които казват, че са стигнали толкова далеч, а не успяват да завършат книгата си. Дори ако ви се случи да не можете да използвате това, което сте написали през деня, в него сте вложили свои мисли и е възможно след време, като се върнете, да останете изненадани и да ги използвате. Пазете всичко в някоя папка. Ще ми се да бях го направил. Обзалагам се, че там има поне няколко добри идеи, които бих могъл да използвам.”

„Радвам се, че съм в “Who’s who”, но за мен, най-важното е че мога да се нарека писател.“
~~~~~~~~~
Снимка: http://www.darkmatterzine.com/eoin-colfer-comedic-fantasy-author/

Хeрберт Франке - 14.05.1927 г.






 „Ако някой се е заел като нас с всички съществуващи математически клонове и има интерес към визуализирането на всички форми, които се получават, човек може да получи такова множество форми, очертания структури, каквито никога преди не са били виждани – експанзия на богатството ни от форми. Голяма част от тях имат естетическо очарование. Според стандартния критерий, не можем да ги наречем автентични творби на изкуството, но те могат да считани за елементи, достъпни за ново творчество и да бъдат използвани за разработването на творби на изкуството.”
~~~~~~~~~
Снимка:  http://www.dominiklandwehr.net/weblog/archives/2007_12.html