петък, 10 юни 2016 г.

Сол Белоу - 10.06.1915 г. - 05.04.2005 г.






„В наши дни човешкият характер е по-малък. Хората нямат трайни увлечения. Замениха увлеченията с въодушевление.”

„Един роман е смесица между няколко истински впечатления и множество фалшиви, които изграждат по-голямата част от това, което наричаме живот.”

„Открих, че отказите от издателите не са лошо нещо. Те учат писателя да се доверява на собствената си преценка и дълбоко в себе си да им каже: “Майната ви!”

„Готовността да се отговори на всеки въпрос е непогрешим знак за глупост.”

„При романистите, както и при хирурзите, трябва да имаш чувството, че си попаднал в добри ръце.Някого от когото можеш да приемеш упойката с доверие.”

„Добрият роман струва повече от най-доброто научно изследване.”
~~~~~~~~~
Снимка: http://www.thedailybeast.com/articles/2014/04/03/saul-bellow-s-masterpiece-herzog-turns-50-in-great-form.html

Джеймс Салтер - 10.06.1925 г.






„Писането е най-важното нещо в книгите, които са ме впечатлили. Чета заради стила. Обикновено историята не е чак от такова значение. Думите са тези, които ме впечатляват.”

„Настъпва момент, в който разбираш, че всичко е сън. Тогава осъзнаваш, че единствено това, което е написано има някаква възможност да е реално.”

„Като погледна назад, виждам живота като самотна игра, в която винаги ти си на ход.”
~~~~~~~~~
Снимка: http://www.huffingtonpost.com/michael-stewart/james-salter-interview-th_b_3437459.html

Морис Сендак - 10.06.1928 г. - 08.05.2012 г.






Макар че не е писател, Морис Стендак е признат за може би най-големия илюстратор на детски книги. Роден в Бруклин в семейство от унгарски произход, Стендак рисува от девет годишна възраст. През 1951 г., когато започва кариерата си на илюстратор, работи върху повече от шестдесет заглавия. Сендак преобръща традицията в детските илюстрации в Щатите и през 1963 г. е бил обект на големи критики за това, че в илюстрациите му имало насилие и подлагали под съмнение авторитета на родителите, но през 1970 г.получава наградата „Ханс Кристиан Андерсен” за цялостно творчество и остава един от най-талантливите илюстратори на своето време.
~~~~~~~~~
Снимка: http://www.pbs.org/wnet/americanmasters/maurice-sendak-about-maurice-sendak/701/