неделя, 19 юни 2016 г.

Тобиас Улф - 19.06.1945 г.


„Времето, което е враг на почти всичко в този живот, е ваш приятел в писането.”

„Има много малко професии, в които човек може да седне съвсем сам и да мисли усилено за четири или пет часа на ден. Разбира се, именно затова искате да станете писател – защото ще имате възможността да го правите, но заедно с тази свобода, ще имате и задължението да го правите.”

„Римата е глупост. Римата казва, че накрая всичко ще бъде наред. Когато видя римите в поезията, зная, че ме лъжат. Истината е, че римата е напълно банкрутирал инструмент. Пожелателно мислене. Носталгия.”

„Няма правилен начин за разказването на истории. Има единствено правилен начин за разказването на конкретна история.”
~~~~~~~~~
Снимка: http://news.stanford.edu/pr/2012/pr-book-club-wolff-101212.html

Салман Рушди - 19.06.1947 г.


„Когато читател се влюби в книга, тя оставя същността си в него като в обработваема земя и ако има някои пасажи, които няма да поникнат в него, то други, по-сини, по-фантастични, може да покълнат.”

„Литературата е единственото обществено място, където в личното пространство в главаат ни, можем да чуем гласове, които говорят за всичко, по всякакъв възможен начин.”

„Писателите и политиците са естествени врагове. И едните и другите се опитват да пригодят света към своите собствени представи; те воюват за една и съща територия.”

„Ако искаш да разказваш истории, да дадеш глас на безгласните, трябва да намериш правилния език. Това е вярно както за филмите, така и за книгите; както за документалните, така и за автобиографичните. Използваш ли погрешен език, ставаш глупав и сляп.”
~~~~~~~~~
Снимка: http://collider.com/salman-rushdie-midnights-children-interview/