петък, 20 май 2016 г.

Оноре дьо Балзак - 20.05.1799 г. - 18.08.1850 г.

„Изобилието от думи е сигурен знак за двуличност.”

„Рискуваме да сгрешим много, ако съдим за човека по неговите съчинения; хартията търпи всичко.”

„Да се съмняваш в Бог, означава да вярваш в него.”

„В Париж младите хора правят кариера с помощта на жените, а жените с помощта на старци.”„Какво е висшето общество сбирщина от измамени и измамници.”„Да бъдеш щастлив е нищо, да се смяташ за щастлив всичко.”„Когато целта не е ясна, пътят е погрешен.”

„Каквото и да правиш трябва да го правиш добре, дори то да е безумие!”

„Хората преувеличават щастието и нещастието, ние никога не сме толкова щастливи, нито толкова нещастни, колкото хората казват че сме.”
~~~~~~~~~
Снимка: https://mirabiledictu.org/2013/03/16/balzacs-cousin-pons/

Хектор Мало - 20.05.1830 г. - 17.07.1907 г.

„Шегата може да окаже благотворен ефект, за да промени някой лош порок, но когато се отнася за незнание, тя е знак за глупостта на този, който я използва.”

„Когато на човек му хрумне нещо и е сам господар на себе си, той бързо изпълнява мисълта си.”

„От ударите не боли, когато са понесени заради приятел.”

„– Ти си добро момче със смело малко сърце. Виждаш ли, има моменти в живота, когато човек е склонен да признае тези неща и да се разнежи. Когато всичко върви добре, човек следва своя път, без да мисли много за тези, които го придружават, но когато всичко върви зле, когато се чувства в безпътица, най-вече когато е стар, т.е. без вяра в утрешния ден, човек има нужда да се опре на тези, които го обкръжават, и да се радва, когато те са до него.”

„... и през пролетта ще можем отново да тръгнем на път двамата, малък мой Реми, и никога повече няма да се разделяме, тъй като съдбата невинаги е жестока към тези, които имат смелостта да се борят.”
~~~~~~~~~
Снимка: https://en.wikipedia.org/wiki/Hector_Malot

Волфганг Борхерт - 20.05.1921 г. - 20.11.1947 г.


„Истината е като градската курва: всеки я познава, но, въпреки това, е притеснително, да я срещнеш на улицата.”

„Имам тъмното подозрение, че в скоро време ще трябва да започнем да се оглеждаме за друга планета.”

„Човек умира (...) само няколко кръгчета във водата доказват, че той е бил тук, а дори и те изчезват бързо. И когато те изчезнат, той вече е забравен, без следа, сякаш никога не е съществувал. И това е.”
~~~~~~~~~
Снимка: https://www.sub.uni-hamburg.de/sammlungen/nachlass-und-autographensammlung/wolfgang-borchert-archiv/biografie.html

Сигрид Унсет - 20.05.1882 г. - 10.06.1949 г.

„Добро е, когато не дръзнеш да вършиш нещо, защото не е правилно. Лошо е, когато смяташ, че нещо не е правилно, защото не смееш да го направиш.”

„Никой не може да ни нарани освен онези, от които се страхуваме или които обичаме.”

„Човек не може да избяга от догмите – тези, които в наши дни се придържат най-здраво към догмите са онези, чиято единствена догма е, че догмите трябва да се избягват като чумата.”

„На много хора е дадено това, което е било предназначено за други, но на никого не е дадена чужда съдба.”

„През целия си живот съм се старала поравно да вървя по правилния път и да следвам моята странстваща пътека.”
~~~~~~~~~
Снимка: https://en.wikipedia.org/wiki/Sigrid_Undset

Дъглас Престън - 20.05.1956 г.

„Когато пиша роман, понякога седя и си мисля: „Господи, толкова е сложно! Трябва да измисля и да сглобя всичко! Бих искал да пиша научно-популярна книга, където всички факти са надлежно изложени и не трябва ад се лутам толкова.”

„Човек изгражда сложна структура върху белия лист, времето изгражда сложна структура върху повърхността на океана. Каква е разликата между информацията, пренасяна от думите и информацията, пренасяна от морските вълни? Слушайте и вълните ще ви проговорят и някой ден, казвам ви, ще пишете мислите си по повърхността на морската шир.”

„Уверете се, че семейството и близките ви няма да ви прекъсват през времето ви за писане. Ако сте адвокат или лекар, приятелите няма да се отбиват да си поприказват с вас и да ви прекъсват. По някаква причина обаче, хората си мислят, че писането е различно. Не, не е. И трябва да им стане ясно, че това е свещено за вас време.”
~~~~~~~~~
Снимка: https://play.google.com/store/info/name/Douglas_Preston?id=06tzvp