неделя, 5 юни 2016 г.

Рик Риърдън - 05.06.1964 г.


За писането:

„Казвам на начинаещите писатели, че трябва да откриете, че ТРЯБВА да пишете. Ще разберете, когато го откриете, защото тематиката няма да ви остави на мира.не е достатъчно да пишете само защото си мислите, че би било добре да бъдете издаден. Трябва да сте отдадени на писането, иначе, каквото и друго да правите, то няма никакво значение.

Първото нещо, което е необходимо на начинаещия писател е ментор, който вярва в неговите възможности. Така че не се притеснявайте да потърсите помощ. Намерете учител, който уважавате.

Второ, четете много! Четете всичко до което успеете да се доберете.Ще откриете майсторството на писането като се потопявате в различни стилове, звучене и структуриране на автори, които са го правили преди вас.

Трето, пишете всеки ден. Водете си дневник. Записвайте си интересни истории, които сте чули. Правете описания на хора, които срещате. Няма голямо значение какво пишете, но трябва да поддържате практиката си. Писането е като с порт: ставате по-добър, когато се упражнявате. Ако не го правите, „мускулите” на писането атрофират.

Четвърто, писателският блокаж. Почти винаги се случва защото не сте планирали предварително как ще се развие историята ви още преди да започнете да пишете.Направете си пътна карта. Изградете структурата на сюжета, така че да знаете накъде води всяка глава. не е необходимо да е много подробно, винаги можете да правите промени, но ако планирате предварително, ще намалите времето през което ще седите втренчен в белия екран.

И последно: не се обезкуражавайте. Писането на книга винаги е тежка работа. Много по-лесно е да се мисли за нови идеи. Ще стигнете до средата на ръкописа си и ще си кажете: „О, това е много сложно! Ще започна нова книга вместо тази, която ще бъде по-лесна.” НЕ ГО ПРАВЕТЕ! Тази нова книга по никакъв начин няма да е по-лесна. Стегнете се и довършете. не се безпокойте за грешките в първия си ръкопис. Завършете го и СЛЕД ТОВА се върнете да го редактирате. Когато дойде време да изпратите ръкописа си на издателствата, помнете, че отхвърлянията са част от пътя и боли. Номерът е да продължите да го изпращате на други издателства Ако искате облепете стаята си с писмата с откази, но не се предавайте. “

И пет съвета за сюжета:

5. Не пишете частите, които читателят така или иначе ще прескочи. Писателите, особено начинаещите имат склонност да прекаляват с обясненията-

4. Правете разлика между тайнственост и объркване. Добре е да карате читателя си да гадае, не е добре да го карате да се чувства объркан.

3. Движете се! Докато не разберем проблема, не се интересуваме от подробностите. Карайте по същество.

2. Определете моралната дилема, която движи романа. Успешният роман ще преследва читателя, защото засяга някаква етична или морална дилема, която кара читателя да се пита как би постъпил на мястото на героя.

1. Протагонистът трябва да оказва влияние, за да реши проблема, докато антагонистът трябва да оказва влияние, за да прекрати решаването на проблема.“
~~~~~~~~~

Снимка: https://slclfoundation.wordpress.com/2010/08/25/rick-riordan-returns-to-st-louis/

Няма коментари:

Публикуване на коментар