вторник, 21 юни 2016 г.

Иън Макюън - 21.06.1948 г."Истинската интелигентност изисква огромно въображение."

"Много писатели оставят изреченията си да се развиват експериментално на страницата, за да ги разберат, да видят къде ги водят и как да ги подредят. Аз сядам без молив и изграждам изречението в ума си, като понякога губя началото, докато стигна края, но едва когато то е готово в мисълта ми, го написвам. След което го гледам подозрително. Казва ли това, което съм искал? Съдържа ли грешка или неточност, която не съм забелязал? Дали не се заблуждавам сам себе си?"

"Много съм добър в това, да не пиша."

"През седемдесетте работех в спалнята в апартамента си, на малка масичка. Пишех на ръка, след което печатах на пишеща машина написаното, редактирах го, пак го печатах. В средата на осемдесетте преминах с благодарност на компютър. Като се връщам назад, пишещата машина ми се струва като масивна, механична пречка. Текстообработващата програма е все едно неизказана мисъл. Харесвам начина, по който едно изречение може да се преработва до безкрай, как тази вярна машина запаметява всички дребни промени - преминали мисли - които правя. Разбира се, докато не забие."

"Стремя се да пиша по шестстотин думи на ден и се надявам на хиляда, когато съм във форма."

"Да си представяме какво е да сме някого другиго е същината на нашето човечество. Това е основата на съчувствието и морала."
~~~~~~~~~
Снимка: http://www.independent.co.uk/arts-entertainment/books/reviews/the-children-act-by-ian-mcewan-9691662.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар